Historia

Osteopatian kehittäjä Andrew Taylor Still
Osteopatian kehittäjä Andrew Taylor Still

Osteopatia on vanhin Pohjois-Amerikassa syntynyt manuaalisen lääketieteen muoto. Osteopatian perusti 1874 lääkäri nimeltä Andrew Taylor Still (1828-1917). Hän oli saarnamiehen poika ja suuri Hippokrateen ajatusten kannattaja. Hän oli tyytymätön aikansa lääketieteeseen sen brutaalien ja tehottomien lääkkeiden, kuten elohopean ja arsenikin, käytön takia. Hän menetti kolme lasta pahaan aivokalvontulehdusepidemiaan. Ensimmäinen vaimo kuoli synnytyskomplikaatioihin ja toisen vaimon ensimmäinen lapsi menehtyi keuhkokuumeeseen. Kyvyttömänä pelastamaan omaa perhettään Still päätti etsiä uutta ja tehokkaampaa hoitomuotoa.

Tiiviin anatomian tutkimisen kautta Still tuli siihen tulokseen, että keho on luotu sisältämään kaiken tarpeellisen terveyden ylläpitämiseksi, jos sille vain suodaan oikeanlaiset olosuhteet. Hän loi lääketieteen filosofian, joka perustui paljolti Hippokrateen, lääketieteen isänä pidetyn kreikkalaisen lääkärin, alkuperäisiin ajatuksiin. Tärkeimpänä Still piti ihmisen kokonaisuutta - kehon, mielen ja sielun tasapainoa -- jossa vallitsi rakenteen ja toiminnan yhteys. Manuaalisin tekniikoin hän pyrki normalisoimaan kehon toiminnan, jolloin kudosten aineenvaihdunta olisi mahdollisimman hyvä ja luonnollinen solujen uusiutuminen ja paraneminen pääsisi siten tapahtumaan. Hän huomasi monien tappavienkin sairauksien väistyvän kun kudosten verenkierto ja hermoston toiminta normalisoitiin.

Alusta alkaen Stillin uusi teoria ja tekniikat kokivat vastarintaa. Paikallinen kirkko nimitti hänen käsin tekemäänsä hoitoa jumalanvastaiseksi. Hänen omat veljensäkin epäilivät hänen kohdistamaa kritiikkiä aikansa lääketiedettä kohtaan. Hänen ei annettu puhua uudesta teoriastaan Kansasissa Bakerin yliopistossa, joten hän päätti muuttaa Missouriin. Macon-niminen kaupunki Missourissa ei ollut yhtään sen otollisempi paikka uusille ideoille, joten Still muutti vielä kerran osavaltion pohjoisosaan Kirksvilleen. Siellä hän sai osakseen jo hieman enemmän myötätuntoa ja avoimuutta ja avasi vastaanoton kaupungin keskustaan maaliskuussa 1875. Pikkuhiljaa hän kasvatti mainettaan lääkärinä, jonka uusi manuaalinen hoitomuoto pystyi auttamaan monia toivottomiakin tapauksia.

Huomattuaan, että hänellä oli enemmän potilaita kuin mitä ehti hoitaa, hän opetti lapsensa ja muutaman muun ihmisen avustamaan häntä praktiikallaan. Viimein oli tullut aika, jolloin oli tarpeeksi kiinnostuneita oppimaan tämän taidon ja ensimmäinen koulu perustettiin. The American School of Osteopathy (ASO) perustettiin Kirksvilleen vuonna 1892, pieneen kaksihuoneiseen rakennukseen. Ensimmäinen luokka, jossa oli viisi naista ja 16 miestä, valmistui 1894. Ensimmäisten joukossa mukana oli myös kolme Stillin lasta ja yksi hänen veljistään.

John Martin Littlejohn ja Andrew Taylor Still
John Martin Littlejohn ja Andrew Taylor Still

Vuonna 1917 A.T. Stillin oppilas John Martin Littlejohn perusti Euroopan ensimmäisen osteopatiakoulun British School of Osteopathy (BSO) Lontooseen. Myöhemmin Englantiin ja ympäri Eurooppaa on perustettu kymmeniä kouluja.

Lontoosta valmistuivat ensimmäiset suomalaiset osteopaatit 80-luvun lopulla. Koulutus Stadiassa alkoi vuonna 2000.