Odottavan äidin hoito

Kohdun hoito

Raskauden aikana tapahtuu paljon fyysisiä, henkisiä ja hormonaalisia muutoksia, jotka voivat rasittaa äidin kehoa. Osteopaattinen hoito on turvallista läpi koko raskauden ajan. Kuitenkin yleisesti on suositeltavaa ensimmäisten 12 raskausviikon aikana olla varovainen erilaisten hoitomuotojen käytössä ja pitäytyä vain välttämättömässä.

Lapsen kasvun myötä äidin kehon painopiste muuttuu ja siten myös eri alueille kehossa kohdistuu uusia voimia. Niska-hartiaseudun kivut, selkäkivut, päänsäryt, iskiasoireet sekä lantion ja kylkiluiden kivut ovat tyypillisiä raskauden aikana. Raskauden aikana on vältettävä turhien lääkkeiden käyttöä, joten osteopaattinen hoito on loistava vaihtoehto kivun hoidossa.

Osteopaatti pystyy auttamaan muuttuneelle rasitukselle altistuneita niveliä ja lihaksia toimimaan paremmin ja normalisoimaan verenkiertoa ja vähentämään siten turvotuksen määrää. Raskauden aikana on tärkeää varmistaa lantion luiden vapaa liikkuvuus tulevaa synnytystä silmällä pitäen. Hormonaalisten muutosten myötä nivelten liikkuvuus lisääntyy ja lihaksiin kohdistuu enemmän rasitusta painon lisääntyessä. Nämä hormonaaliset muutokset tehostaa osteopaattisen hoidon vaikutusta ja mahdollistaa hellävaraisempien tekniikoiden käytön.

Synnytyksen sujuvuudella on suuri merkitys lapsen hyvinvointiin. Synnytys on täysin luonnollinen asia, ja kaiken ollessa hyvin molempien, sekä äidin että lapsen, keho pystyy kestämään siinä syntyvät voimat. Raskauden aikaiset kivut voivat kuitenkin olla merkki vanhoista äidin kehoon jääneistä jännityksistä, jotka altistavat synnytyksessä komplikaatioille ja siten uhkaavat myös lapsen terveyttä. Äidin hoitamisen raskauden aikana voi ajatella olevan samalla myös lapsen hoitamista.

Synnytyksessä äidin kehoon kohdistuu valtavia voimia, joista palautuminen vie aikaa. Äidin keho on tavallista alttiimpi vammautumiselle vielä jonkin aikaa synnytyksen jälkeenkin johtuen edellä mainituista hormonaalisista vaikutuksista.

Lapsen kantaminen ja imettäminen voi myös olla tavallista vaikeampaa esimerkiksi hartia- tai selkäkipujen takia, ja siksi osteopaattinen hoito on suureksi avuksi synnytyksen jälkeenkin. Sillä voidaan varmistaa kehon palautuminen ja ehkäistä monia ongelmia kehittymästä myöhemmin.